Medezeggenschap.
De Medezeggenschapsraad
De medezeggenschapsraad (MR) op iedere basisschool is een verplicht inspraakorgaan dat voor de ene helft door en uit ouders en voor de andere helft door en uit personeelsleden wordt gekozen. De MR geeft bij plannen en belangrijke beleidsbesluiten haar advies of instemming. De schooldirecteur is daarbij, namens het bestuur, de gesprekspartner voor de MR. De MR toetst die voorgenomen beleidsbesluiten maar kan ook zelf voorstellen aan het bestuur of de schooldirecteur doen en bepaalt zo mede het beleid van de school.
Bij de plannen en besluiten die alle scholen raken heeft de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) een belangrijke rol.
Op Kop telt veel scholen en evenveel medezeggenschapsraden. Overleg met alle MR-en werkt niet efficiënt wanneer het bestuur besluiten wil nemen of beleid voorstelt dat voor alle scholen moeten gaan gelden. Overleg met en advies van alle MR-en werkt vertragend en bovendien kunnen de adviezen van de MR-en sterk van elkaar verschillen. Om deze twee redenen worden de MR-en voor wat betreft de aangelegenheden die de meerderheid van de scholen aangaat vertegenwoordigd in een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR).
Voor het beleid dat op stichtingsniveau wordt vastgesteld geldt dat dit niet voor advies of instemming wordt voorgelegd aan de MR-en maar aan de GMR. In de GMR zijn alle scholen vertegenwoordigd, doordat de leden van de MR-en de leden van GMR kiezen.
