Medezeggenschap
De Medezeggenschapsraad
De medezeggenschapsraad (MR) op iedere basisschool is een verplicht inspraakorgaan dat voor de ene helft door en uit ouders en voor de andere helft door en uit personeelsleden wordt gekozen. De MR geeft bij plannen en belangrijke beleidsbesluiten haar advies of instemming. De schooldirecteur is daarbij, namens het bestuur, de gesprekspartner voor de MR. De MR toetst die voorgenomen beleidsbesluiten maar kan ook zelf voorstellen aan het bestuur of de schooldirecteur doen en bepaalt zo mede het beleid van de school. In het
van de medezeggenschapraden is vastgelegd hoe er wordt samen gewerkt en voor welke onderwerpen advies of instemming wordt gevraagd.
De Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad
Bij de plannen en besluiten die alle scholen raken heeft de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) een belangrijke rol.
Op Kop telt veel scholen en evenveel medezeggenschapsraden. Overleg met alle MR-en werkt niet efficiënt wanneer het bestuur besluiten wil nemen of beleid voorstelt dat voor alle scholen moet gaan gelden. Overleg met en advies van alle MR-en werkt vertragend en bovendien kunnen de adviezen van de MR-en sterk van elkaar verschillen.
De Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) is een vertegenwoordiging van alle medezeggenschapsraden binnen Op Kop. De GMR is samengesteld uit vier ouders en vier personeelsleden, zij zijn door middel van stemming gekozen en hebben een zittingstermijn van 3 jaren. De GMR houdt zich bezig met zaken die van gemeenschappelijk belang zijn voor alle of een meerderheid van de scholen. Voor het beleid dat op stichtingsniveau wordt vastgesteld geldt dat dit voor advies of instemming wordt voorgelegd aan de GMR. In de GMR zijn alle scholen vertegenwoordigd, er zijn vaste contactpersonen vanuit de GMR voor de MR’en. De MR-leden zijn het eerste aanspreekpunt voor ouders/verzorgers.
De GMR streeft naar het waarborgen van de belangen van leerlingen/ouders en personeel van Op Kop en het borgen van kwalitatief goed onderwijs. Zodat de leerlingen goed toegerust zijn om op een duurzame wijze te participeren in deze snel veranderende wereld.
De GMR vergadert volgens een vastgesteld jaarprogramma.
Dit jaarprogramma is op de volgende wijze ingedeeld;
- 8 vergaderingen met de gehele GMR
- 2 vergaderingen met de Raad vann Toezicht
- Het dagelijks bestuur (voorzitter en secretaris van de GMR) belegt tenminste eenmaal per jaar een bespreking met de voorzitters van de MR-en over actuele onderwerpen en ter evaluatie van de werkwijze.
Leden GMR
Personeelsgeleding: Oudergeleding:
Rolanda Stokker (secretaris) Yvonne Witpaard
Nienke van der Ploeg Angeliek Jacobs
Sanne Mol Wilfried Dekker
Gerrie Apperloo Michelle Surmeijer (voorzitter)
In het
is vastgelegd hoe het bestuur en de medezeggenschapsorganen met elkaar samenwerken. In het
van de GMR is dat verder uitgewerkt.
Nieuwsbrieven en het jaarverslag van de GMR zijn hieronder te vinden: